החלמה מניתוח

כללים והנחיות לאחר החלפת מפרק

1. חבישה

בסיום הניתוח הפצע נחבש על ידי חבישה מיוחדת, בצבע חום.

חבישה זו נושמת, ואטומה לנוזלים. החבישה אמורה להשאר על הפצע עד לבקורת המרפאה הראשונה. 

אין בעיה להתקלח עם החבישה ואין צורך להסיר אותה.

אם התחבושת אינה אטומה, כלומר אם נכנסו בכל זאת מים במקלחת, או ששטף דם נוזל מחוץ לחבישה, יש להחליף אותה בקופת חולים.

הכתמה על החבישה שאינה פורצת החוצה אינה בעיה. לחבישה יש יכולת ספיגה טובה מאוד.

עם זאת, במידה והחבישה נעשית מרופטת, מציקה או מוכתמת, אין כל בעיה להגיע לאחיות בקופת חולים ולבצע החלפה מסודרת של החבישה. 

במידה והחבישה החומה הוסרה מסיבה כלשהי, יש לשמור את הפצע נקי ויבש. חבישות רגילות של פלסטרים לבנים

ניתן להסיר לפני המקלחת, ולאחר המקלחת לחטא בעדינות עם פולידין ולחבוש שוב.

מתחת לחבישה ישנם פלסטרים קטנים, שחלקם יפלו מעצמם וחלקם וחלקם יוסרו בבקורת המרפאה. אין צורך לגעת בהם

אם יש על הפצע חבישה שקופה, אין צורך להחליפה או לכסותה, אלא אם המראה מפריע, כל עוד אין הפרשה או רטיבות.

2. נפיחות

אזור הניתוח מתנפח, והנפיחות הולכת וגדלה לאורך הימים הראשונים לאחר הניתוח, ומגיעה לשיאה כשבעה עד עשרה ימים לאחר הניתוח. הנפיחות מתחילה באזור הניתוח עצמו ומתפשטת לאורך הרגל כולה בהדרגה. לאחר ההגעה לשיא הנפיחות יורדת בהדרגה, בהתאם לכמות הפעילות וגורמים נוספים.

הנפיחות מפריעה לתרגול ולהליכה, ובאופן טבעי ככל שהנפיחות משמעותית יותר, כך היא מפריעה יותר בתנועה. קשה מאוד לצפות את מידת הנפיחות מראש ויש מטופלים שיחוו נפיחות רבה יותר מאחרים אך חשוב לזכור שבכל אופן הנפיחות תרד בהדרגה ותעלם. רוב רובה של הנפיחות יורדת בשבועות הראשונים לאחר הניתוח אך יש חלק בנפיחות, וכן נוקשות סביב הצלקת, החולפת רק לאחר חודשים ארוכים.

החבישה האלסטית שעל הרגל מסייעת לצמצם את הנפיחות. ניתן לרכוש בבתי מרקחת גרב אלסטית ארוכה, המסייעת גם היא בהורדת הנפיחות. גרביים אלסטיות כאלו באות במספר אורכים: מתחת לברך, מעל הברך ולכל אורך הרגל ובמספר מידות לחץ: אחד שתיים ושלוש. ניתן לרכוש את הגרב האלסטית טרם הניתוח בבתי מרקחת של הקופה או בחנויות של ציוד אורתופדי ולהכיר את השימוש בהן מראש.

ניתן גם להתחבר לאמצעי מכאני של מכנס לחץ, המבצע עיסוי מתמשך של הרגל. למכשיר יעילות רבה, וניתן לתאם הרכבה של מכשור כזה, על ידי חברה חיצונית. לא חובה. ניתן לפנות אלינו ונסביר לפי הצורך למי שמעונין לטפל במכנס לחץ.

ככלל, יש חשיבות בביצוע פעולות להורדת הנפיחות לאחר הניתוח, בעיקר סביב הברך, אך לזכור כי הדברים יקרו מעצמם ברוב המוחלט של המקרים והתנועה היא עיקר תהליך ההחלמה.

3. נוגד קרישה

בשבועות הראשונים לאחר ניתוח חשיבות רבה לנטילת תרופה נוגדת קרישה, למניעת קרישים לאורך הרגל (DVT). 

מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, מעבר לאספירין או PLAVIX, אינם זקוקים לטיפול נוסף אלא חוזרים לטיפול הקבוע לאחר הניתוח. שאר המנותחים נוטלים נוגד קרישה (בדכ ELIQUIS או XARELTO) למשך שלושה שבועות מיום הניתוח.

ישנו ויכוח גדול בספרות המקצועית באשר לסוג הטיפול נוגד הקרישה ומשך הטיפול, ורופאים שונים נוהגים בפרוטוקולים שונים של טיפול כזה, אך אין כל ויכוח כי ישנה חשיבות רבה לטיפול כזה.

באופן טבעי מדובר בהליכה בין הטיפות מכיון שמטרת הטיפול נוגד הקרישה היא למנוע הופעה של קריש דם בסובך שמתחת לאזור הניתוח (DEEP VEIN THROMBOSIS) שהוא מצב כואב, ובמקרים קיצוניים, ונדירים מאוד, יכול להוביל למצבים מסוכנים. נוגדי הקרישה מפחיתים בצורה טובה מאוד את הסיכון לסיבוך זה אך מהצד השני מגבירים במידה מסוימת את הדימום לאחר הניתוח ולפיכך גם את הנפיחות. בעבר היה הטיפול כולו מבוסס על הזרקה תת עורית של נוגד קרישה (CLEXANE) אחת ליום. בשנים האחרונות הטיפול עובר ברוב הגדול של המקרים לטיפול פומי (כדורים) יום או יומיים לאחר הניתוח. מחקרים הוכיחו שטיפול פומי כזה יעיל יותר, וגורם פחות אירועי דימום משמעותיים, וודאי נוח יותר.

מטופלים עם הפרעות קרישה או קרישיות יתר יעברו בירור והתייחסות נפרדת.

4. נגד כאבים

כאב הוא חוויה אישית מאוד ושונה מאוד מאדם לאדם. מידת הכאב לאחר ניתוח תלויה בגורמים רבים ולכן אין טיפול אחיד לאחר ניתוח. אין ספק שהכאב לאחר הניתוח הוא הגורם המרכזי שמטריד מטופלים, ולכן גם זוכה לתשומת לב רבה מאוד בטיפול שלאחר הניתוח. עם זאת, חשוב לזכור כי התגובה לתרופות השונות משתנה מאוד מאדם לאדם. תגובות אלרגיות המופיעות לפעמים והנטיה האישית של כל אדם להכיל תחושות שונות גם הן משפיעות בצורה נכרת על סוג הטיפול נגד כאבים, המינון והצורך.

יש מטופלים שיזדקקו למעט מאוד נגד כאבים ומטופלים שיזדקקו למינונים גבוהים ותכופים. אין טוב ורע. המטרה היא להיות בתחושה של איזון מספק, שתאפשר תרגול ושגרה ככל האפשר במהלך תקופת ההחלמה.

העקרונות החשובים בטיפול בכאב:

  1. שילוב של נוגדי כאב מקבוצות שונות העובדות במנגנונים שונים בגוף כמו : אקמול, אופטלגין, נוגדי דלקת, אופיאטים וכו' במקום מינון גבוה של תרופה אחת.
  2. שמירת כאב ברמה קלה יחסית במידת האפשר על ידי נטילה תכופה של נוגדי כאב ולא המתנה עד שהכאב חזק בצורה בלתי נסבלת משום שאז יש צורך במינון גבוה יותר בכדי לשלוט בו.
  3. יצירת שגרה של נגד כאבים, המתנה קצרה, תרגול הליכה, תרגול טווחים ותנועה, קירור ומנוחה בצורה מתוכננת בהתחלה.
  4. אנשים מגיבים לנגד כאבים בצורה שונה וכל מטופל לומד תוך פרק זמן קצר מה עובד עליו בצורה היעילה ביותר.

השילוב של עקרונות אלה יצור תכנית פעולה פשוטה בסופו של דבר: מחזיקים תרופות נגד כאבים מסוגים שונים ונוטלים אותן בתבנית החוזרת על עצמה בצורה בה בכל פעם לוקחים תרופה אחרת. כך ניתן לקחת תרופה נגד כאבים באופן תכוף, כל שעה שעתיים אפילו אם ניתן בתחילת הדרך, ובכך ניתן לשלב תרופות העובדות יחד ולא תרופה אחת חזקה מאוד.

נכנסים לשגרה בה למעשה ניתן לקחת תרופה יעילה נגד כאבים לפי הצורך.

מילה לגבי החלפת ברך: חשוב מאוד להשקיע בהשגת טווחי התנועה לאחר הניתוח. השגה ושמירה של ישור מלא של הברך, ומצד שני כיפוף מלא ועמוק ככל הניתן של הברך הם מרכיב קריטי בתהליך ההחלמה לארח הניתוח. חשוב לאמץ גישה בה אין ערך להמנעות מנגד כאבים ונסיון לצמצם את השימוש, אם התוצאה היא אובדן של טווח בברך או קושי להתקדם בתנועה. קחו נגד כאבים בצורה שתאפשר לכם לתרגל ולהתקדם.

5. בקורת מרפאה

במכתב השחרור מצוין תאריך ושעת הביקור הראשון במרפאה לאחר הניתוח. אם יש ספק, נא לבדוק עם המזכירה. ברוב המקרים בקורת ראשונה סביב שבועיים מהניתוח.

6. פיזיותרפיה

התרגול וההפעלה של המפרק לאחר ניתוח חשובה מאוד לצורך תהליך ההחלמה. התרגול, כולל לימוד השימוש באמצעי עזר, והתרגילים עצמם, מתחיל מיד לאחר הניתוח בבית החולים וממשיך לאחר השחרור עם הגעה של פיזיותרפיסט הביתה.

בכל הקשור להחלמה לאחר החלפת ברך, המרכיב העיקרי הוא הטווח, כלומר ישור מלא של הברך וכיפוף עמוק ככל האפשר. חלק חשוב מאוד בניתוח עוסק בדאגה שטווחי התנועה בברך יהיו מלאים, וללא הקפדה על השגת הטווחים ושימור התנועה, חלק ניכר מטווח התנועה יאבד, וחבל.

7. כללי בטיחות לאחר ניתוח

קודם כל, לא ליפול. בשבועות הראשונים, כאשר עדיין לא מרגישים יציבים מספיק, זהירות. 

חשוב להקפיד על ביצוע מעברים (משכיבה לישיבה, מישיבה לעמידה ולהפך) לעשות לאט ולהקפיד מאוד על המתנה בין לבין בכדי להמנע מסחרחורת, בעיקר בימים הראשונים.

החלק השני בבטיחות הוא החשיבות של פניות מתונות. בשבועות הראשונים פניות מהירות וסיבובים מהירים יחסית עשויים להפר את שיווי המשקל ויש להמנע מהם.

8. חום לאחר ניתוח

חום של עד 38 ומעט מעל לכך בימים הראשונים, עד חמישה ימים ראשונים לאחר ניתוח אינו נדיר, ונובע משילוב של נשימה לא מספקת בשל שכיבה ממושכת, או שילובים של תרופות. יש לדווח על כך לרופא אך לזכור שחום בימים הראשונים אינו מהפצע.

עליה בחום מעל 38 שבוע ויותר מהניתוח מצריכה הודעה למנתח.

9. מתי פונים לרופא

כאמור עליה בחום מעל 38, חמישה ימים ויותר לאחר הניתוח במהלך תקופת ההחלמה מצריכה התייעצות איתי.

הפרשה מהפצע, שאינה מכתימה את החבישה אלא נוזלת מעבר לחבישה, יכולה לקרות מדי פעם ויש להחליף חבישה בצורה מסודרת ונקיה.

עליה קיצונית בכאבים, או כזו שאינה מגיבה לנגד כאבים, מצריכה התאמה של הטיפול התרופתי.

10. בהצלחה

לקביעת תור התקשרו

או השאירו פרטים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​